Tanker fra en fysioterapeut

Castor, vores Physio Warrior, er fysioterapeut, pole fitness instruktør og bare generelt super awesome! Hun har skrevet et par tanker om at være pole'r og nogle af de frustrationer og bekymringer man evt. kan støde på, når man begynder til pole fitness.


Hej polere, hoop’ere, silk’ere, andre fløje af aerialverdenen samt pårørende til arealister. Jeg hedder Castor. Jeg dyrker pole fitness og er pole fitness instruktør - så hvis mine referencer i dette blogindlæg er lidt pole-farvede, så må i undskylde.

Frustration er en god ting

For mig og mange andre, er areal-sport en træningsform, der er forbundet med en masse glæde, skønhed, udtryk, individualisme og ikke mindst træning. Dog er der også elementer af frustration, smerte, irritation, forventninger til sig selv som ikke bliver mødt og nye grænser, der skal findes.
Kontinuerligt med min poledance rejse, har jeg uddannet mig som fysioterapeut, og bruger denne rolle og viden om kroppen i stor stil på mine timer. Det kan omhandle forebyggelse af skader, behandling af allerede eksisterende skader, fysiologi, den naturlige krop, anatomi, biomekanik - ja, jeg kan faktisk slet ikke lade vær’ med at inkludere det hele, hele tiden.

For de fleste der starter til pole fitness eller aerialsport, er måden man bruger kroppen på helt ny, det var den i høj grad for mig. Jeg var langdistanceløber som aldrig har dyrket sportsformer som gymnastik, akrobatik eller dans.

Så for rigtig mange, er poledance en helt ny måde at bevæge sig på. Det er en helt ny måde at kommunikere med sin krop på. Man får ondt steder man ikke vidste man kunne få ondt, man presser sig selv i et omfang og på en måde man ikke troede var mulig, og man oplever et rus af helt nye proportioner når man første gang får sin spagat, handspring, straddle, chairspin, trick kombination, floor-serie- you name it!

Men med alle de nye måder at udtrykke sig på, og de nye måder at bruge kroppen på, kommer alle de kedelige ting. Skader, irritation, frustration og umødte forventninger. De er egentlig positive. For det betyder bare, at du er passioneret og interesseret nok i det du laver, til at det kan påvirke dit humør og din krop.

Du er ikke din egen værste fjende!

Som pole fitness instruktør er jeg så privilegeret at få lov til at observere disse elementer i folks liv. Som fysioterapeut bliver jeg af og til inddraget. Her kommer de typiske kommentarer og spørgsmål, eksempelvis:

pole dance not strong enough

“Jeg er stiv som et bræt, så jeg kan ikke lave …”
“Jeg har ondt her efter jeg lavede … hvornår kan jeg træne igen?”
“Hun/han er også meget tyndere/mindre/stærkere/mere erfaren/modigere/yndigere end mig …”
osv. osv.

Når man taler om pole fitness og aerialsport synes jeg, lynhurtigt, det kommer til at lyde som om at der ikke er nogen begrænsninger, at du kan gøre alt hvad du sætter dit hoved efter og at de grænser du sætter for dig selv er “din egen værste fjende”. Dette synes jeg til dels er noget værre vås.
De bekymringer og overvejelser (svarende til ovenstående eksempler), der pludselig kan dukke op før, under, og efter en pole fitness time er noget af det bedste af det hele. Det er her man lærer om sig selv. Det er her man mærker sin krop på godt og ondt og lærer at kommunikere med den. Det er her man begynder at skille sig ud på en helt individuel måde.
Skal man af og til have et skub til at komme ud over stepperne samt have støtte fra sin instruktør eller pole-squad til at tro på sig selv? Selvfølgelig skal man det!
Skal man erkende sin krops begrænsninger og respektere, at der er elementer af aerial verden som den ikke kommer til, selvom alle de andre på holdet kan det og instruktøren gentagende mandage underviser i præcis de ting? SELVFØLGELIG skal man det!

Grænser er en forbandelse og en gave. Det har taget mig mange år at erkende, at min krop har grænser som jeg skal holde mig indenfor, for ikke at blive skadet eller konstant være irriteret. Det har taget mig mange år at lære, at når jeg først erkender de grænser min krop og mit sind har, kan den egentlig konstruktive udvikling begynde.
Det er først her at ens ambitioner kan få frit løb og nå højder, som man ikke troede var mulige. Det er først efter denne erkendelse, at man kan finde frem til præcis det, som gør dig til den unikke aerialist som du er.

Kan du genkende det?

castor pole dance pole republic

// Castor,
Physio Warrior

DK
EN